Mat

Redtower Brewery - Foto: Tripadvisor.com
Det turkiska köket utgörs till stor del av grönsaker, fisk, grillat kött och lamm. Som kryddor används färska örter, vitlök, spiskummin och chili. Fetaost gjord på ko- eller fårmjölk är även vanligt i maten.
En turkisk måltid börjar ofta med ”meze” som är traditionella smårätter. Dessa kan utgöras av olika slags röror baserade på tomat, paprika eller yoghurt. Till maten serveras också ”pide”, vilket är ett platt bröd som man dippar i de olika rörorna. Bröd med röror behöver man oftast inte beställa utan det blir man automatiskt serverad på restaurangerna medan man väntar på maten.
Turkisk kebab betyder egentligen bara grillat kött och förekommer som grillspett och i olika slags grytor. Döner kebab är det som mest liknar svensk kebab och består av strimlat ox-, lamm- eller kycklingkött som serveras i vitt bröd. Döner kebab fungerar lika bra till lunch som middag eller som nattmat efter en utekväll.
Är man sugen på något sött efter maten så varför inte testa ”baklava”. Detta är en traditionell turkisk efterrätt som är gjord av filodeg med hackade nötter eller mandlar som gräddas i ugn och därefter doppas i en lag av honung, socker, kryddor och rosvatten.
Vanligaste måltidsdrycken i Turkiet är vatten, men turkarna dricker också mycket te. Vanligaste tesorterna är svart te och äppelte som dricks i små teglas. Vill man ha något starkare så kan man avnjuta den turkiska ölen Efes på någon av stans alla restauranger eller smaka den turkiska specialiteten ”raki” som är ett inhemskt anisbrännvin.
Det finns förstås en uppsjö av restauranger i Alanya, men några av de som sticker ut är Lokanta Su, Mahperi Restaurant, Redtower Brewery (bilden) samt Ottoman House.
En turkisk måltid börjar ofta med ”meze” som är traditionella smårätter. Dessa kan utgöras av olika slags röror baserade på tomat, paprika eller yoghurt. Till maten serveras också ”pide”, vilket är ett platt bröd som man dippar i de olika rörorna. Bröd med röror behöver man oftast inte beställa utan det blir man automatiskt serverad på restaurangerna medan man väntar på maten.
Turkisk kebab betyder egentligen bara grillat kött och förekommer som grillspett och i olika slags grytor. Döner kebab är det som mest liknar svensk kebab och består av strimlat ox-, lamm- eller kycklingkött som serveras i vitt bröd. Döner kebab fungerar lika bra till lunch som middag eller som nattmat efter en utekväll.
Är man sugen på något sött efter maten så varför inte testa ”baklava”. Detta är en traditionell turkisk efterrätt som är gjord av filodeg med hackade nötter eller mandlar som gräddas i ugn och därefter doppas i en lag av honung, socker, kryddor och rosvatten.
Vanligaste måltidsdrycken i Turkiet är vatten, men turkarna dricker också mycket te. Vanligaste tesorterna är svart te och äppelte som dricks i små teglas. Vill man ha något starkare så kan man avnjuta den turkiska ölen Efes på någon av stans alla restauranger eller smaka den turkiska specialiteten ”raki” som är ett inhemskt anisbrännvin.
Det finns förstås en uppsjö av restauranger i Alanya, men några av de som sticker ut är Lokanta Su, Mahperi Restaurant, Redtower Brewery (bilden) samt Ottoman House.